Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Alexandra van Griekenland

Vrouwelijk 1870 - 1891  (21 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Alexandra van Griekenland 
  Geboren 30 aug 1870  Korfoe, GRC Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 24 sep 1891  Iljinskoje, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Alexandra was een prinses van Griekenland en van 1889 tot aan haar dood grootvorstin van Rusland door haar huwelijk met Paul Aleksandrovitsj van Rusland.

   Ze werd in huiselijke kring "Greek Alix" of "Aline" genoemd en was erg geliefd bij haar familie. "Ze had een bepaalde puurheid waarmee ze iedereen aan zich wist te binden", liet haar broer Nicolaas weten. "Ze zag er jong en beeldschoon uit en ze leek een plezierig en gelukkig leven te krijgen." Ze had nauwe relaties met het Russische koningshuis via haar moeder Olga, de dochter van de Russische groothertog Constantijn Nikolajevitsj van Rusland. Haar vader was een neef van de Russische tsarina Dagmar van Denemarken, de vrouw van tsaar Alexander III van Rusland.

   Overlijden
   Bij een wandeling met vrienden langs de oever van de Mosvka rivier en het instappen in een bootje maakte Alexandra, zeven maanden zwanger, een misstap en kwam zwaar ten val. De volgende dag stortte ze in elkaar omdat ze hevige pijnen onderging. Ze beviel van haar zoon Dimitri en kwam in een comateuze toestand terecht. Zes dagen later kwam ze te overlijden op het landgoed Ilyinskoe, dicht bij Moskou. De groothertogin werd begraven in de Petrus- en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg. Haar rouwende echtgenoot moest worden tegengehouden om zelf ook niet in het graf te springen.

   In 1939, tijdens de regeerperiode van haar neef George II van Griekenland, vroeg het Griekse parlement aan de Sovjet-Unie toestemming om Alexandra opnieuw te begraven in Griekenland. Haar lichaam werd verwijderd uit de graftombe in Sint-Petersburg en werd verscheept naar Athene. Alexandra werd uiteindelijk nabij het Paleis van Tatoi ter ruste gelegd. Haar grafsteen in de Petrus-en-Pauluskathedraal is nog steeds intact
  Persoon-ID I10179  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 18 jun 2019 

  Vader Christian Vilhelm Ferdinand Adolf Georg van Griekenland,   geb. 24 dec 1845, Kopenhagen, DNK Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 mrt 1913, Thessaloniki, GRC Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 67 jaar) 
  Moeder grootvorstin Olga Konstantinovna van Rusland,   geb. 3 sep 1851, Pavlovsk, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 jun 1926, Rome, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 74 jaar) 
  Getrouwd 27 okt 1867  Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F3963  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin grootvorst Paul Aleksandrovitsj van Rusland,   geb. 3 okt 1860, Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 jan 1919, Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 58 jaar) 
  Getrouwd 17 jun 1889  Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. grootvorstin Maria Paulowna van Rusland,   geb. 6 apr 1890, Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 13 dec 1958, Mainau, CHE Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 68 jaar)
   2. grootvorst Dimitri Pavlovitsj van Rusland,   geb. 18 sep 1891, IIjinskoje, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 5 mrt 1942, Davos, CHE Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 50 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F3986  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Alejandra_Yurievna,_Grand_Duchess_of_Russia.jpg
  Alejandra_Yurievna,_Grand_Duchess_of_Russia.jpg