Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Peter van Joegoslavië

Mannelijk 1923 - 1970  (47 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Peter van Joegoslavië 
  Geboren 6 sep 1923  Belgrado, YUG Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 3 nov 1970  Los Angeles, CA, USA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Peter II Karadordevic was van 1934 tot 1945 de laatste koning van Joegoslavië. Hij behoorde tot het huis Karadordevic. Zijn peetoom was George VI van het Verenigd Koninkrijk. Deze redde Peters leven door hem uit de doopvont te halen waarin de patriarch hem bij de plechtigheid had laten vallen.

   Peter ging als kind naar school in Engeland, maar nadat zijn vader op 9 oktober 1934 in Marseille was doodgeschoten keerde hij terug om hem op te volgen. Aangezien hij echter pas 11 jaar oud was werd prins Paul, een neef van zijn vader, als regent aangewezen. Paul was een tegenstander van de dictatuur van koning Alexander en het viel te verwachten dat hij de democratie in het land zou herstellen.

   Gezien de algehele toestand van Europa liep het echter anders, want op 25 maart 1941 sloot hij onder immense druk een pact met nazi-Duitsland. Het volk kwam in opstand en twee dagen later werd Paul met Engelse hulp afgezet. De bijna 18-jarige Peter II werd nu echt koning, maar zou er niet lang plezier van hebben. Een week later viel Duitsland zonder oorlogsverklaring binnen. Het Joegoslavische leger was op de invasie totaal onvoorbereid en binnen elf dagen was het land bezet. De jonge koning vocht dapper, maar moest vluchten.

   Hij ging met de regering in ballingschap in Caïro, maar gaf er al snel de brui aan om internationaal recht te gaan studeren aan de Universiteit van Cambridge. Josip Tito vormde in 1943 in Joegoslavië een tegenregering. Peter weigerde deze te erkennen. De kans ooit terug te keren op de troon werd steeds kleiner. Peter en Tito kwamen overeen dat na de oorlog over de staatsvorm zou worden beslist. In de eerste verkiezingen na de oorlog wonnen de communisten en op 29 november 1945 werd de republiek uitgeroepen.

   Peter II heeft nooit troonsafstand gedaan. Hij ging met zijn gemalin Alexandra, dochter van Alexander I van Griekenland, met wie hij in 1944 was getrouwd, in Londen wonen. Aldaar werd in 1945 kroonprins Alexander geboren. Zijn laatste levensjaren bracht Peter II door in de Verenigde Staten. Hij stierf op 2 november 1970 in Los Angeles en werd begraven in het Klooster Heilige Sava in Libertyville. Hij is de enige voormalige Europese monarch die op Amerikaanse bodem begraven werd.

   Op 22 januari 2013 werd zijn lichaam met militaire eer overgebracht naar Belgrado, vanwaar het naar de kapel van het voormalige koninklijk paleis in Dedinje werd gebracht. Op 26 mei 2013 volgde een staatsbegrafenis in de St George kerk van Oplenac. Hier werd hij, samen met de lichamen van zijn moeder, echtgenote en zijn broer Andrej, bijgezet in het koninklijke mausoleum
  Persoon-ID I10198  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 17 jun 2019 

  Vader Alexander van Joegoslavië,   geb. 16 dec 1888, Cetinje, MON Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 9 okt 1934, Marseille, 13, FRA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 45 jaar) 
  Moeder Marie van Roemenië,   geb. 6 jan 1900,   ovl. 22 jun 1961  (Leeftijd 61 jaar) 
  Getrouwd 8 jun 1922 
  Gezins-ID F3970  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Alexandra van Griekenland,   geb. 25 mrt 1921, Athene, AI, GRC Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 30 jan 1993, Burgess Hill, We, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 71 jaar) 
  Getrouwd 20 mrt 1944 
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F3969  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Kralj_Petar_II.jpg
  Kralj_Petar_II.jpg