Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Alix Viktoria Helene Luise Beatrix von Hessen und bei Rhein

Vrouwelijk 1872 - 1918  (46 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Alix Viktoria Helene Luise Beatrix von Hessen und bei Rhein 
  Geboren 6 jun 1872  Darmstadt, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gedoopt 1 jul 1872 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 17 jun 1918  Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Alix was de laatste tsarina van Rusland. Nadat ze bekeerd was tot de Russisch-orthodoxe Kerk om met de latere tsaar Nicolaas II van Rusland te kunnen trouwen, droeg ze de naam Alexandra Fjodorovna.

   Alix is vernoemd naar alle dochters van koningin Victoria in de juiste volgorde: Victoria, Alice (haar moeder), Helena, Louise en Beatrice. De naam Alice was moeilijk uit te spreken in het Duits en werd daarom veranderd in het beter uit te spreken Alix. Prinses Alix werd luthers gedoopt. De doopgetuigen waren onder anderen de Britse kroonprins Eduard en zijn echtgenote Alexandra, de Russische tsarevitsj Alexander en zijn echtgenote Maria Fjodorovna (de toekomstige schoonouders van Alix) en de Britse prinses Beatrice. Zij had drie oudere zussen: Victoria (1863-1950), Elizabeth (1864-1918) en Irene (1866-1953). Ze had twee oudere broers: Ernst Lodewijk (1868-1937) en Frederik (1870-1873). Ook had ze een jonger zusje: Marie (1874-1878).

   Haar moeder nam haar kinderen vaak mee naar haar familie in het Verenigd Koninkrijk en Alix bracht daardoor veel tijd door op Balmoral Castle in Schotland en Osborne House op het eiland Wight. Alix was een heel vrolijk kind in haar jonge jaren, en kreeg al snel de bijnaam "Sunny". Dit veranderde toen ze op zesjarige leeftijd haar moeder verloor. Ze werd erg somber en trok zich meer in zichzelf terug. Na de dood van haar moeder kreeg ze een erg hechte band met haar grootmoeder, koningin Victoria: er werd dan ook vaak gezegd dat Alix het favoriete kleinkind van de koningin was.

   Toen Alix twaalf jaar oud was, trouwde haar zus Elisabeth met de Russische grootvorst Sergej Aleksandrovitsj, de vijfde zoon van de overleden tsaar Alexander II. Tijdens het huwelijk van haar zus ontmoette Alix haar grote liefde: tsarevitsj Nicolaas. In de jaren daarna kreeg ze verschillende huwelijksaanzoeken, waaronder een aanzoek van prins Albert Victor, hertog van Clarence, de oudste zoon van het Brits kroonprinselijk paar Eduard en Alexandra. Ondanks de grote druk van haar familie weigerde Alix ook met hem te trouwen.

   Koningin Victoria was echter fel tegen een huwelijk met de Russische Nicolaas; ze wilde niet dat Alix zo ver weg zou gaan wonen. Ook de ouders van Nicolaas zagen een huwelijk tussen de twee niet zitten; Alix was immers niet Russisch-orthodox en Nicolaas' moeder, tsarina Maria Fjodorovna, was bang haar invloed op haar oudste zoon te verliezen aan Alix. Maar het ging slecht met de gezondheid van tsaar Alexander III: Nicolaas zou zijn vader over niet al te lange tijd opvolgen en had dus een echtgenote nodig. Onder die druk gaven Nicolaas' ouders uiteindelijk toch toestemming voor het huwelijk en ook koningin Victoria ging uiteindelijk overstag.

   Alix bekeerde zich tot het Russisch-orthodoxe geloof en nam de naam “Alexandra Fjodorovna” aan. In april 1894 werd de verloving tussen Nicolaas en Alexandra bekendgemaakt. In november van datzelfde jaar stierf tsaar Alexander III en volgde Nicolaas hem op als tsaar Nicolaas II van Rusland. De familie was nog in de rouw, toen Nicolaas en Alexandra, in het Winterpaleis te Sint-Petersburg, elkaar het jawoord gaven.

   Tsarina Alexandra
   In 1895 werden Nicolaas en Alexandra officieel gekroond tijdens een grote ceremonie in Moskou. Ter gelegenheid van de kroning werd vier dagen later namens het keizerlijke paar eten en drinken uitgedeeld aan 400.000 Russen: tijdens dit diner kwamen ongeveer 1300 mensen om in het gedrang. Dit werd door velen beschouwd als een slecht voorteken voor Nicolaas' regering.

   Tot genoegen van haar schoonmoeder, de populaire oud-tsarina Maria Fjodorovna, was Alexandra niet populair aan het Russische hof en bij de bevolking. Ook kreeg ze door de slechte band met haar schoonmoeder geen goede relatie met de rest van de keizerlijke familie. Alexandra verlangde vaak terug naar de intimiteit van het kleine hof in Darmstadt en naar haar familie in Engeland. Toch was Alexandra gelukkig: ze was getrouwd met de man van wie ze hield, en had een fijn gezinsleven. Na de geboorte van grootvorstin Olga volgden nog drie dochters. Alexandra was dol op haar dochters, al had ze graag ook een zoon, een opvolger, voor haar man gehad.

   Een erfgenaam
   Hoe meer dochters er werden geboren, hoe groter de vraag naar een zoon werd. Dit werd alleen maar versterkt toen Nicolaas' broer en opvolger George Aleksandrovitsj in 1899 stierf aan tuberculose. Nicolaas' laatste broer, grootvorst Michaël Aleksandrovitsj, werd toen de nieuwe tsarevitsj. Alexandra kon niet aan haar plicht als tsarina voldoen, namelijk een zoon baren, en haar geestelijke gezondheid ging erg achteruit. De tsarina was erg religieus en ging vaak naar de kerk, waar ze bad om een zoon. Op die manier kwam ze in aanraking met mystieke priesters. Deze gaven haar hoop op een zoon en hadden daardoor een grote invloed op de tsarina, die deze 'heiligen' aanbad.

   Het was een grote opluchting toen Alexandra voor de vijfde keer zwanger raakte en op 12 augustus 1904 van een zoon, Aleksej, beviel. De vreugde rondom deze geboorte was echter van korte duur: al snel bleek dat de tsarevitsj leed aan de bloederziekte hemofilie. Alexandra had al eerder haar broer Frederik en haar oom Leopold aan deze erfelijke ziekte verloren. Via koningin Victoria was de ziekte overgedragen aan Victoria's zoon Leopold en haar dochters Alice en Beatrice, waardoor de ziekte verschillende koninklijke huizen had getroffen. In die tijd was er vrijwel niets te doen tegen hemofilie en stierven de meesten patiënten aan de gevolgen van deze ongeneeslijke ziekte: Nicolaas' enige zoon zou dus nooit volwassen worden. Hierom hielden Nicolaas en Alexandra de ziekte verborgen voor het volk.

   Raspoetin
   Alexandra wendde zich tot de Russische artsen, maar deze konden haar niet helpen. Ze was wanhopig en zocht naar hulp in het mystieke circuit. Op die manier kwam ze in contact met de gebedsgenezer Grigori Raspoetin. Hij beloofde de tsarina haar zoon te genezen en zij geloofde dat maar al te graag. Op onverklaarbare wijze boekte Raspoetin inderdaad vooruitgang: hij wist de tsarevitsj een aantal keer te genezen, wanneer deze een aanval had. Zo wist Raspoetin Alexandra’s vertrouwen te winnen en vergaarde hij via haar veel politieke macht. Omdat het volk niets van Aleksejs ziekte wist, stonden zij zeer wantrouwend tegenover de relatie van Raspoetin en Alexandra, en kreeg de gebedsgenezer een slechte reputatie.

   De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog was voor het gezin van de tsaar, en dan vooral voor Alexandra, een grote schok. Alexandra's broer Ernst Lodewijk van Hessen-Darmstadt was namelijk een Duitse groothertog, waardoor broer en zus recht tegenover elkaar stonden in deze oorlog. Ook was Alexandra verwant aan de Duitse keizer, Wilhelm II. Deze situatie deed Alexandra’s reputatie ook geen goed en de wildste verhalen deden de ronden: zo zou Alexandra collaboreren met de Duitsers en voor hen spioneren aan het Russische hof. Het tegendeel was waar: de tsarina en haar twee oudste dochters zetten zich in voor verschillende ziekenhuizen en veldhospitalen, en behaalden daarvoor een zusterdiploma.

   Toen de tsaar in 1915 naar het front ging, stond Alexandra aan het hoofd van de regering. Ze wist zich echter geen raad met die macht en ging vooral af op de adviezen van Raspoetin, tot ongenoegen van het volk. De burgers waren er heilig van overtuigd dat de relatie tussen Alexandra en Raspoetin puur seksueel was. De adel wist wel beter, maar was ook niet blij met de macht van de gebedsgenezer. Nadat Alexandra vele malen was verzocht haar banden met Raspoetin te verbreken, werd hij in 1916 vermoord door prins Felix Joesoepov (gehuwd met een nicht van de tsaar) en groothertog Dimitri Pavlovitsj (een kleinzoon van tsaar Alexander II).

   Revolutie
   De Eerste Wereldoorlog zorgde voor veel onrust in Rusland. Toen het Russische leger werd gemobiliseerd, waren veel burgers voor de Russische deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Maar het leger behaalde weinig successen en in 1917 waren er ruim zes miljoen Russische soldaten om het leven gekomen. Ook met de economie ging het slecht: er waren grote tekorten aan onder andere voedsel en brandstof. Tot grote onvrede onder de arme burgers ging het voedsel dat er was, naar het leger en werd de schaarste onder het volk groter. Daardoor ontstonden voedselrellen en opstanden, die gewelddadig werden onderdrukt door het leger van de tsaar. Honderden mensen kwamen hierbij om het leven of raakten gewond. Dit zorgde alleen voor meer onvrede en in 1917 sloegen de voedselrellen om in politieke opstanden. Het Russische volk projecteerde zijn haat op de tsaar en zijn familie: de tsaar had immers zijn garde op zijn eigen burgers afgestuurd. Dit was enkel een directe aanleiding, waar het volk al lang op had gewacht: de tsarenfamilie was al langer impopulair, onder andere vanwege de Duitse afkomst van tsarina Alexandra en haar band met de vermoorde Raspoetin.

   Toen in november 1917 de bolsjewieken aan de macht kwamen, werd het gezin met enkele bedienden overgebracht naar Jekaterinenburg in bergen van de Oeral. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werden Alexandra en haar gezin in de kelder van het Ipatiev-huis door een vuurpeloton doodgeschoten door commandant Jakov Joertovski en tien soldaten.

   Titels
   - Hare Groothertogelijke Hoogheid Prinses Alix van Hessen-Darmstadt
   - Hare Keizerlijke Hoogheid Grootvorstin Alexandra Fjodorovna van Rusland
   - Hare Keizerlijke Majesteit Tsarina Alexandra Fjodorovna van Rusland
  Persoon-ID I10362  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 21 jun 2019 

  Gezin Nicolaas van Rusland,   geb. 18 mei 1868, Tsarskoje Selo, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 50 jaar) 
  Getrouwd 26 nov 1894  Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. Olga Nikolajevna van Rusland,   geb. 15 nov 1895, Tsarskoje Selo, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 22 jaar)
   2. Tatjana Nikolajevna van Rusland,   geb. 29 mei 1897, Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 21 jaar)
   3. Maria Nikolajevna van Rusland,   geb. 14 jun 1899, Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 19 jaar)
   4. Anastasia Nikolajevna van Rusland,   geb. 5 jun 1901, Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 17 jaar)
   5. Aleksej Nikolajevitsj van Rusland,   geb. 12 aug 1904, Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 13 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4030  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Alexandra_Fyodorovna_LOC_01137u.jpg
  Alexandra_Fyodorovna_LOC_01137u.jpg