Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Aleksej Nikolajevitsj van Rusland

Mannelijk 1904 - 1918  (13 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Aleksej Nikolajevitsj van Rusland 
  Geboren 12 aug 1904  Peterhof, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 17 jul 1918  Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Aleksej was de troonopvolger. De Duitse keizer Wilhelm II was een van Aleksejs peetooms.

   Hemofilie
   Aleksej leed aan hemofilie, wat in die tijd niet te behandelen was. De tsaar had besloten deze ziekte geheim te houden voor het Russische volk, zodat de Russen zich geen zorgen hoefden te maken over de troonopvolging. Aleksej had gedurende zijn jeugd vaak interne bloedingen, waardoor hij soms niet kon lopen. Hij werd dan gedragen door zijn lijfwacht, de matroos Derevenko. Voor de bloedingen, die bijzonder pijnlijk waren, kreeg hij geen pijnstillers, om te voorkomen dat hij hieraan verslaafd zou worden. Het leek erop dat de bloedingen stopten door toedoen van de monnik en sinistere wonderdoener Raspoetin.

   Moord en begrafenis
   Op 15 mei 1917 was Aleksej niet langer troonpretendent, omdat zijn vader namens zichzelf en zijn zoon afstand nam van de troon. Ruim een jaar later, op 17 juli 1918, werden de Romanovs vermoord door de communisten. Het massagraf van tsarenfamilie is in het begin van de jaren 90 gevonden. Het lichaam van Aleksej was daar niet bij en het lichaam van zijn zus Maria evenmin. Dit in tegenstelling tot wat men eerst beweerde; dat zus Anastasia afwezig zou zijn. Op 24 augustus 2007 werd door de nieuwszender EuroNews bekendgemaakt dat zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van Aleksej en zijn oudere zuster Maria waren gevonden. Eind april 2008 werd dit door Russische onderzoekers na DNA-tests bevestigd. Het verhaal over de ontsnapping van Aleksej en Maria kan daarmee definitief naar de prullenmand worden verwezen.

   De stoffelijke resten van de overige familieleden werden in 1998 in de Sint-Petrus en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg herbegraven.

   Op 14 augustus 2000 werd Aleksej samen met zijn familie door de Russisch-orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard, nadat de Russisch-orthodoxe Kerk in het Buitenland hem al in 1978 als martelaar heilig had verklaard. Zijn feestdag is op 4 juli
  Persoon-ID I10367  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 21 jun 2019 

  Vader Nicolaas van Rusland,   geb. 18 mei 1868, Tsarskoje Selo, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jul 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 50 jaar) 
  Moeder Alix Viktoria Helene Luise Beatrix von Hessen und bei Rhein,   geb. 6 jun 1872, Darmstadt, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 17 jun 1918, Jekaterinenburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 46 jaar) 
  Getrouwd 26 nov 1894  Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F4030  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Alexei1909.jpg
  Alexei1909.jpg