Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Alexandra Nikolajevna van Rusland

Vrouwelijk 1825 - 1844  (19 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Alexandra Nikolajevna van Rusland 
  Geboren 24 jun 1825  Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 10 aug 1844  Poesjkin, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Alexandra Nikolajevna Romanova werd binnen de familie “Adini” genoemd. Volgens de memoires van haar oudere zuster Olga Nikolajevna, was zij het favoriete kind van de tsaar, volgens de tsaar had alleen Alexandra het Pruisische uiterlijk van hun moeder geërfd. De tsaar noemde haar ook wel “mijn kleine moppet”.

   Alexandra was beroemd in de rijke kringen van Sint-Petersburg, dit vanwege haar schoonheid en haar levende persoonlijkheid. Ze was ook de muzikant van haar familie.

   Alexandra werd ernstig ziek door tuberculose kort voor haar trouwdag, dit zorgde voor problemen tijdens haar zwangerschap, dat kort na de trouwdag begon. Ze was nooit sterk genoeg om te reizen naar Hessen, om haar nieuwe positie te bekleden samen haar man. Ze bleven in Sint-Petersburg, waar haar gezondheid snel slechter werd.

   Ze beviel te snel van haar baby, drie maanden voor ze was uitgeteld. Ze baarde een zoon, Willem. Het jongetje stierf vlak na zijn geboorte, en Alexandra stierf later op dezelfde dag. Haar ouders waren kapot van haar dood, beiden bleven tot aan hun eigen dood om Alexandra rouwen. Ze werd samen met haar zoontje in haar armen begraven in de Petrus en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg.

   In de tuinen van het Peterhof dicht bij Sint-Petersburg, is een herdenkingsbankje met een klein buste van de Grootvorstin. Haar kamers in het paleis werden op verzoek van de tsaar en tsarina op precies dezelfde manier achtergelaten zoals Alexandra dat had gedaan
  Persoon-ID I10431  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 23 jun 2019 

  Gezin Friedrich Wilhelm Georg Adolf von Hessen-Kassel,   geb. 26 nov 1820, Kopenhagen, DNK Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 okt 1884, Frankfurt am Main, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 63 jaar) 
  Getrouwd 28 jan 1844  Charlottenburg (Duitsland) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. Willem von Hassen-Kassel,   geb. 10 aug 1844, Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 10 aug 1844, Sint-Petersburg, RUS Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 0 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4054  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Alexandra_Nikolaievna_of_Russia_by_C.Robertson_(1840,_Hermitage).jpg
  Alexandra_Nikolaievna_of_Russia_by_C.Robertson_(1840,_Hermitage).jpg