Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye

Vrouwelijk 1902 - 1944  (41 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye 
  Geboren 19 nov 1902  Rome, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 27 aug 1944  Buchenwald, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Mafalda, was een Italiaanse prinses uit het Huis Savoye.

   Haar echtgenoot was een fanatiek lid van de NSDAP. Door zijn huwelijk met Mafalda werd hij in de gelegenheid gesteld te bemiddelen tussen de nazi's in Duitsland en de fascisten in Italië. Adolf Hitler, naar wie de derde zoon vernoemd was, vertrouwde Mafalda evenwel niet en noemde haar "het grootste kreng uit de Italiaanse koninklijke familie".

   Begin september 1943 reisde prinses Mafalda naar Bulgarije om de begrafenis bij te wonen van haar schoonbroer, koning Boris III. Terwijl ze daar was, vernam ze dat Mussolini was afgezet en dat fascistisch Italië capituleerde tegenover de geallieerden. Ze kreeg ook het nieuws dat haar echtgenoot in Beieren onder huisarrest geplaatst was en dat haar kinderen, met uitzondering van de oudste die bij zijn vader in Duitsland verbleef, in veiligheid gebracht waren in het Vaticaan. Toen in 1943 Benito Mussolini met steun van het Duitse leger opnieuw aan de macht kwam in een deel van Italië en de koninklijke familie vluchtte naar Brindisi, werd Mafalda met een list naar de Duitse ambassade in Rome gelokt. Men vertelde dat ze belangrijk nieuws in verband met haar echtgenoot, die officier was in de Wehrmacht, kon krijgen op de Duitse ambassade. Dit was een valstrik: in werkelijkheid was haar man reeds geïnterneerd in het concentratiekamp van Flossenbürg. Eenmaal daar aangekomen, werd ze door de SS gearresteerd. Men legde haar "subversieve activiteiten" ten laste en transporteerde haar naar Concentratiekamp Buchenwald, waar ze op 27 augustus 1944 omkwam ten gevolge van een geallieerd bombardement. De priester Joseph Thyl sneed een haarlok van haar hoofd en smokkelde dit uit het kamp. Deze haarlok werd bewaard in Jena, tot het bezorgd kon worden aan haar Duitse familieleden. Haar familie werd niet direct op de hoogte gebracht van haar overlijden. Pas in 1945 werd haar overlijden bevestigd door de geallieerden.

   In Italië werd in 1995 als eerbetoon een postzegel met haar beeltenis gedrukt. Verschillende steden hebben straten en pleinen naar haar genoemd en monumenten voor haar opgericht (Rome, Milaan, Genua, Rivoli (Turijn), Alessandria, Rapallo, Adria, Sassari, enz.)
  Persoon-ID I10442  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 23 jun 2019 

  Vader Vittorio Emanuele III van Italië 
  Moeder Jelena Petrovic-Njegoš van Montenegro 
  Gezins-ID F4058  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Philipp von Hessen,   geb. 6 nov 1896,   ovl. 25 okt 1980, Rome, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 83 jaar) 
  Getrouwd 23 sep 1925  Racconigi, Cu, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. Moritz Friedrich Karl Emmanuel Humbert von Hessen,   geb. 6 aug 1926, Racconigi, Cu, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 23 mei 2013, Frankfurt am Main, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 86 jaar)
   2. prins en landgraaf Heinrich Wilhelm Konstantin Victor Franz von Hessen,   geb. 30 okt 1927, Rome, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 18 nov 1999, Langen, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 jaar)
   3. prins en landgraaf Otto Adolf von Hessen,   geb. 3 jun 1937, Rome, ITA Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 jan 1998, Hannover, NI, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 60 jaar)
   4. prinses Elisabeth Margarethe Elena Johanna Maria Jolanda Polyxene
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4057  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Mafalda_of_Italy.jpg
  Mafalda_of_Italy.jpg