Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

prins Wilhelm Friedrich Heinrich zu Wied

Mannelijk 1876 - 1945  (69 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Wilhelm Friedrich Heinrich zu Wied 
  Prefix prins 
  Geboren 26 mrt 1876  Neuchâtel, NE, CHE Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 18 apr 1945  Predeal, ROM Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Wilhelm Fwas van 21 februari tot 3 september 1914 soeverein vorst van Albanië.

   Hij diende eerst als officier in het Garde du Corps en werd vervolgens als ritmeester naar Potsdam overgeplaatst. In 1913 werd hij tot vorst van Albanië gekozen.

   Een coalitie van de grootmachten Oostenrijk-Hongarije, Rusland, Frankrijk en Duitsland erkende op 29 juli 1913 de onafhankelijkheid van Albanië van het Ottomaanse Rijk als zelfstandig vorstendom. Men koos ten slotte Wilhelm zu Wied, die was voorgedragen door de Roemeense koningin Elisabeth (een geboren prinses zu Wied), de echtgenote van koning Carol I. Deze Duitse prins behoorde niet tot een van de landen die interesse in Albanië hadden (Oostenrijk, Italië, Servië), had vorstelijke familierelaties, lag bij niemand slecht en zou als protestant een neutrale positie innemen tussen zijn overwegend Grieks-orthodoxe, rooms-katholieke en islamitische onderdanen. Wilhelm stemde na lang aarzelen en onderhandelen toe. Zijn oom Carol had hem desgevraagd gezegd: "Veel kans heb je niet, maar je kunt slechts één keer sterven." Een achttienkoppige delegatie uit Albanië bood hem op 21 februari 1914 de Albanese kroon aan.

   Wilhelm betrad op 7 maart 1914 samen met zijn vrouw Sophie van Schönburg-Waldenburg en zijn twee kinderen in Durrës voor het eerst Albanese bodem, enthousiast door het volk begroet. Hij trof een zeer arm land aan dat niet over een noemenswaardige infrastructuur en administratie beschikte. Zijn "paleis", voor Albanese begrippen luxueus, was een gebouw van twee verdiepingen met een aantal kamers rond een binnenhof midden in de stad. Een Nederlandse delegatie - Nederland was een neutraal land en Wilhelm bovendien een achterneef van koningin Wilhelmina - onder leiding van generaal-majoor Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson trachtte een plaatselijke gendarmerie te vormen.

   De onervaren Wilhelm wist vrijwel niets van zijn land en de lokale verhoudingen en was daarom volkomen op zijn adviseurs aangewezen. Hij slaagde er niet in bij het volk en de lokale machthebbers aanzien te winnen en het land verviel al snel tot anarchie. Lokale leiders probeerden, opgehitst door de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en Oorlog Essad Pasha, de macht te grijpen, terwijl in het zuiden de Grieken invloed trachtten te verkrijgen en moslims uit Midden-Albanië de hoofdstad aanvielen. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog lieten de grootmachten hem in de steek. De beloofde gelden bleven uit en Italië, dat zijn oog op Albanië had laten vallen, intrigeerde. Wilhelm verliet zijn land op 3 september 1914. Veel verwijten werden hem hierom niet gemaakt. De latere premier Fan Noli oordeelde dat Wilhelm slechts kon worden bekritiseerd, omdat hij geen wonder had weten te bewerkstelligen.

   Wilhelm keerde terug naar Duitsland, nam weer dienst als officier in het Duitse leger, maar trok zich in april 1918 terug. Na de oorlog trachtte hij weer op de troon te komen. Vergeefs, want als Duits militair werd hij door Frankrijk niet meer aanvaardbaar geacht. Hij bleef de rest van zijn leven echter de titel vorst van Albanië voeren en werd door de Almanach de Gotha als zodanig erkend. Hij verhuisde in 1925 naar Roemenië, waar hij in 1945 stierf
  Persoon-ID I10753  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 3 jul 2019 

  Vader Wilhelm Adolph Maximilian zu Wied,   geb. 22 aug 1845, Neuwied, RP, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 22 okt 1907, Neuwied, RP, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 62 jaar) 
  Moeder Wilhelmina Frederica Anna Elisabeth Marie der Nederlanden,   geb. 5 jul 1841, Wassenaar, ZH, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 22 jun 1910, Neuwied, RP, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 68 jaar) 
  Gezins-ID F4091  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Sophie Helene Cecilie Schönburg-Waldenburg,   geb. 21 mei 1885, Potsdam, BB, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 feb 1937, Fântânele, ROM Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 51 jaar) 
  Getrouwd 20 nov 1906 
  Kinderen 
   1. Maria Eleonore Elisabeth Cecilie Mathilde Lucie zu Wied,   geb. 19 feb 1909,   ovl. 29 sep 1956  (Leeftijd 47 jaar)
   2. Karl Victor zu Wied,   geb. 19 mei 1913,   ovl. 8 dec 1973  (Leeftijd 60 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4170  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Albania_5050938671_1eb7eb6b79_o.jpg
  Albania_5050938671_1eb7eb6b79_o.jpg