Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Friedrich Wilhelm von Preußen

Mannelijk 1770 - 1840  (69 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Friedrich Wilhelm von Preußen 
  Geboren 3 aug 1770  Potsdam, BB, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 7 jun 1840  Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Frederik Willem III was koning van Pruisen van 1797 tot 1840. Hij was in personele unie de soevereine vorst van het Vorstendom Neuchâtel (1797-1806 en opnieuw 1813-1840).

   Hij was een schuchtere, terughoudende en preutse, maar zeer rechtschapen man die opviel door zijn merkwaardige, elliptische en onderwerploze taalgebruik met veel infinitieven.

   Hij huwde met de later zeer populaire Louise van Mecklenburg-Strelitz. Deze verbintenis zou in vergelijking met andere vorstelijke huwelijken uit die tijd opmerkelijk gelukkig zijn.

   Frederik Willem besteeg de troon na de dood van zijn vader op 16 november 1797. Hij voerde aanvankelijk een neutrale politiek - zo zag hij af van deelname aan de Tweede Coalitieoorlog, hetgeen echter tot afhankelijkheid van Frankrijk en politieke isolatie leidde - maar leed na Napoleon de oorlog te hebben verklaard een vernietigende nederlaag in de Slag bij Jena (1806). Van zijn gebied, dat met Franse hulp in 1803 en 1806 was uitgebreid, moest hij bij de Vrede van Tilsit (1807) meer dan de helft afstaan (slechts Brandenburg, Oost-Pruisen en Silezië resteerden).

   Om Pruisen te reorganiseren zag hij zich hierop genoodzaakt zijn oude adviseurs, onder wie Wilhelm Lombard en Karl Friedrich von Beyme, te ontslaan om Karl August von Hardenberg, Heinrich Friedrich Karl vom und zum Stein, Wilhelm von Humboldt, August Neidhardt von Gneisenau en Gerhard von Scharnhorst de Pruisische hervormingen te laten doorvoeren, die de situatie van het land aanmerkelijk verbeterden.

   Frederik Willem nam in 1813 met tegenzin deel aan de Bevrijdingsoorlogen tegen Napoleon. Toen zijn land na het Congres van Wenen opnieuw een grootmacht werd, stopte hij met zijn hervormingspolitiek ten gunste van een reactionaire restauratiepolitiek. Onder invloed van Klemens von Metternich voerde hij de censuur in en in 1820 vonden de zogenaamde demagogenvervolgingen plaats. De beloofde nationale volksvertegenwoordiging kwam er niet, slechts Provinciale Staten werden ingevoerd. De Julirevolutie, die ook in Pruisen onrust veroorzaakte, sterkte de koning en zijn regering in hun beleid.

   Als lid van de Heilige Alliantie nam Frederik Willem deel aan de congressen van Troppau en Laibach, waar tsaar Alexander II en Metternich tot gewapende ingrijpen in de vrijheidsbewegingen in Italië en Spanje besloten. Bij de Belgische Revolutie en de Franse interventie daarin zag hij werkeloos toe.

   Zijn bijzondere interesse had voorts de vereniging van de evangelische en gereformeerde kerken in Pruisen, welke hij in 1817 met de Evangelische Kirche der Union realiseerde.

   Koningin Louise overleed in 1810. Frederik Willem hertrouwde in 1824 morganatisch met gravin Auguste von Harrach; een huwelijk dat overigens kinderloos bleef. In de jaren die volgden mengde hij zich minder in de politiek. Na zijn dood in 1840 werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Frederik Willem IV. Zijn lichaam werd bijgezet in het Mausoleum in het Slotpark Charlottenburg, dat hij in 1810 ten behoeve van zijn overleden vrouw Louise had laten bouwen.

   Componist en muziekliefhebber
   Frederik Willem III was liefhebber van de militaire muziek en hij gaf op 10 februari 1817 het Koninklijk Besluit:

   Om de regimenten in het Pruisische leger in het aanbod van goede militaire muziek hulp te verlenen, heb ik een selectie van beproefde muziekstukken gemaakt en ieder regiment een verzameling daarvan bestemd. Omdat de troepen op deze manier in het bezit van goede muziek komen, zo is het mijn wil dat bij alle feestelijke plechtigheden, grote parades en revues, en in het bijzonder als ikzelf deze plechtigheden bezoek, geen andere marsen worden gespeeld. Ondertekend Frederik Willem.

   Sindsdien waren er in Pruisen drie collecties van militaire marsmuziek: langzame marsen, parademarsen en cavaleriemarsen. De Pruisische koning bleef het voorbehouden, voor de opname in deze verzameling een besluit te nemen.

   Als componist schreef hij zelf de (Pruisische) Presenteermars (opgenomen in de Marsencollectie van het Pruisische leger I), die nog altijd bij bezoeken van staatshoofden in Duitsland gespeeld wordt. Verder is hij componist van een andere presenteermars, die vooral in Rusland heel bekend is, de Mars van de lijfgarde van het Sint-Petersburg regiment. Hij bracht ook van zijn reizen marsen mee, en nam het besluit deze in de verzameling van marsen op te nemen (1817 uit Torgau,1822 uit Napels). Ludwig van Beethoven droeg zijn 9e Symfonie -voltooid in 1824- aan hem op
  Persoon-ID I10985  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 15 jul 2019 

  Gezin 1 Luise Auguste Wilhelmine Amalie von Mecklenburg-Strelitz,   geb. 10 mrt 1776, Hannover, NI, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 19 jul 1810, Hohenzieritz, MV, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 34 jaar) 
  Getrouwd 24 dec 1793 
  Kinderen 
   1. von Preußen,   ovl. 7 okt 1794
   2. Friedrich Wilhelm von Preußen,   geb. 15 okt 1795, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 2 jan 1861, Potsdam, BB, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 65 jaar)
   3. Wilhelm Friedrich Ludwig von Preußen,   geb. 22 mrt 1797, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 9 mrt 1888, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 90 jaar)
   4. Friederike Luise Charlotte Wilhelmine von Preußen,   geb. 13 jul 1798, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   5. prinses Friederike Auguste Caroline Amalie von Preußen,   geb. 1799,   ovl. 1800  (Leeftijd 1 jaar)
   6. prins Friedrich Carl Alexander von Preußen,   geb. 29 jun 1801, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   7. prinses Friederike Wilhelmine Alexandrine Marie Helene von Preußen,   geb. 23 feb 1803, Berlijn, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 21 apr 1892, Schwerin, MV, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 89 jaar)
   8. prins Ferdinand von Preußen,   geb. 1804,   ovl. 1806  (Leeftijd 2 jaar)
   9. prinses Luise Auguste Wilhelmine Amalie von Preußen,   geb. 1 feb 1808, Königsberg, Pr, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 6 dec 1870  (Leeftijd 62 jaar)
   10. Friedrich Heinrich Albrecht von Preußen,   geb. 4 okt 1809, Königsberg, Pr, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. Ja, datum echter onbekend
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4269  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 gravin Auguste von Harrach,   geb. 30 aug 1800, Dresden, BW, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 5 jun 1873, Bad Homburg vor der Höhe, HE, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 72 jaar) 
  Getrouwd 9 nov 1824 
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F4271  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Friedrich_Wilhelm_III_of_Prussia.PNG
  Friedrich_Wilhelm_III_of_Prussia.PNG