Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Alexandra Caroline Marie Charlotte Louise Julia van Denemarken

Vrouwelijk 1844 - 1925  (80 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Alexandra Caroline Marie Charlotte Louise Julia van Denemarken 
  Geboren 1 dec 1844  Kopenhagen, DNK Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden 20 nov 1925  Norfolk, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Alexandra was door haar huwelijk met de Britse koning Eduard VII koningin van het Verenigd Koninkrijk en keizerin van Indië. Vóór de troonsbestijging van haar echtgenoot, was ze Prinses van Wales van 1863 tot 1901. Vanaf 1910 tot aan haar dood was haar titel Koningin-moeder (Queen Mother), als moeder van de toenmalige regerende koning George V. Alexandra zelf gaf de voorkeur aan Her Majesty, Queen Alexandra.

   Haar familie was relatief onbekend bij de Europese Koninklijke families tot haar vader, met instemming van de grote mogendheden, werd gekozen om de Deense koning Frederik VII op te volgen als koning. Toen ze zestien jaar was werd ze verkozen tot de toekomstige bruid van Albert Eduard, de Prins van Wales en erfgenaam van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Het huwelijk vond achttien maanden later plaats.

   Als Prinses van Wales, van 1863 tot 1901, de langste die deze titel hield in de geschiedenis, won ze de harten van Britse bevolking en werd immens populair; haar stijl van kleden en het dragen ervan werden gekopieerd door modebewuste vrouwen in die tijd. Hoewel ze grotendeels uitgesloten was van alle politieke macht, heeft ze -tevergeefs- geprobeerd om de mening van de ministers en haar familie te veranderen, ten gunste van haar familieleden die regeerden over het Koninkrijk Griekenland, het Keizerrijk Rusland en Koninkrijk Denemarken.

   Na de dood van haar man, Eduard VII, in 1910 werd Alexandra's tweede zoon koning George V. Ze was altijd al een fel tegenstander geweest van keizer Willem II van Duitsland, oudste zoon van prinses Victoria, de oudere zus van Eduard VII. Daarom toonde ze zich ook een erg stimulerende voorstander van haar zoon tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten het Duitse Keizerrijk versloegen.

   Hoewel ze niet bijzonder rijk waren, huwden de meesten van haar broers en zusters met belangrijke personen. Haar jongere zuster, prinses Dagmar, werd later als Maria Fjodorovna de vrouw van de Russische tsaar Alexander III en de moeder van Nicolaas II. Alexandra had een oudere broer: Frederik (1843-1912), de latere koning Frederik VIII, huwde prinses Louise van Zweden, dochter van koning Karel XV en prinses Louise der Nederlanden. Ze had twee jongere broers: Willem (1845-1913) werd in 1863 als George I koning van Griekenland, huwde grootvorstin Olga Konstantinova van Rusland. Haar jongste broer Waldemar (1858-1939) huwde prinses Marie van Bourbon-Orléans, een nakomelinge van koning Lodewijk Filips van Frankrijk. Alexandra had nog een andere jongere zuster: Thyra (1853-1933) huwde Ernst August II van Hannover. Daardoor werd haar vader ook weleens de "schoonvader van Europa" genoemd.

   Prinses van Wales
   Huwelijk met Bertie


   Alexandra’s neef, de Britse prins Albert Eduard, prins van Wales, ook wel bekend als “Bertie”, gaf al op jonge leeftijd zijn ouders, koningin Victoria en prins Albert, reden tot ongerustheid. Alexandra van Denemarken was niet Victoria's eerste keus als echtgenote voor haar zoon, omdat de Denen het niet goed konden vinden met de Pruisen. De meeste familieleden van de Britse koninklijke familie waren namelijk Duits.

   Maar bij een ontmoeting werd Koningin Victoria overrompeld door de schoonheid van de jonge Alexandra. Victoria gaf haar goedkeuring voor het huwelijk. Ook Eduard was van zijn toekomstige vrouw gecharmeerd. Alfred Tennyson, een van Engels beroemdste dichters en de Poet Laureate, schreef een ode aan Alexandra, en Arthur Sullivan componeerde speciale muziek om Alexandra te verwelkomen in het Verenigd Koninkrijk. Eduard en Alexandra trouwden op 10 maart 1863. Alexandra’s vader besteeg acht maanden later de troon van Denemarken. Het huwelijk werd gesloten in de St. George’s Kapel in Windsor. Deze gebeurtenis werd vastgelegd door de schilder William Powell Frith.

   Gezinsleven

   Alexandra genoot van vele activiteiten zoals dansen en schaatsen. Na de geboorte van haar eerste kind, prins Albert Victor ("Eddy") in 1864, veranderde Alexandra niet veel, wat leidde tot onenigheid tussen het jonge koppel en de koningin. Na de geboorte van haar derde kind in 1867 waren er levensbedreigende complicaties zodat ze de rest van haar leven slecht ter been was. Ze leed verder aan verergerende doofheid, die erfelijk was. Ze was zich bewust van een litteken in haar nek, dat ze had opgelopen in haar jeugd. Dit litteken probeerde Alexandra te verbergen door hoge jurken en sieraden te dragen. Omdat Alexandra een mooie vrouw was, werd deze manier van kleden een grote rage.

   Eduard en Alexandra maakten van Sandringham House hun permanente residentie en het huwelijk was op vele gebieden gelukkig maar kende toch zijn up en downs. Zo gaf Eduard zijn vrouw en kinderen niet de aandacht die ze hadden gewild, en hield er daarentegen wel heel wat 'vriendinnen' op na. De echtgenoten vervreemdden van elkaar, tot 1870 toen Eduard ernstig ziek werd. Het huwelijk beleefde voor- en tegenspoed. Eduard ging, nadat hij de genegenheid van zijn vrouw had teruggewonnen, gewoon door met zijn maîtresses, zoals de actrices Lillie Langtry, Daisy Greville de gravin van Warwick, Agnes Keyser en Alice Keppel.

   Alexandra zelf bleef Eduard haar hele leven trouw.

   De dood van prins Albert Victor in 1892 was een zware slag voor de gevoelige Alexandra. Ze stond erop dat Alberts kamer onberoerd bleef. Haar schoonmoeder, koningin Victoria, had hetzelfde gedaan toen prins Albert stierf in 1861. Dankzij hevige make-up bleef Alexandra er tijdens haar latere jaren goed uitzien.

   Koningin
   Toen koningin Victoria in 1901 stierf werd Alexandra’s man koning. Ze was koningin van 1901 tot 1910 en daarna werd ze Queen Mother. Alexandra werd bijzonder populair bij het Britse volk door haar liefdadige inspanningen en vooral Alexandra Rose Day. Tijdens de Tweede Boerenoorlog, stichtte ze het fonds Queen Alexandra’s Nursing Corps, dat bekend werd als de “Q.A.s.”. Alexandra verachtte de Duitsers vanwege de verovering door Pruisen van de Deense gebieden Sleeswijk en Holstein in de Tweede Duits-Deense Oorlog in 1864. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er gezegd dat haar zoon George V opdracht gaf om alle wapens van de Orde van de Kousenband van diegenen die vochten voor Duitsland, te verwijderen uit St. George’s Kapel in Windsor. Dit zou een opdracht zijn geweest van koningin Alexandra. Een andere reden om die wapens te verwijderen was dat wanneer er iemand werd beëdigd tot ridder, deze moest zweren om geen oorlog tegen de Britse vorst te voeren.

   Alexandra was de eerste vrouw sinds 1488 die tot Lady of the Garter werd benoemd.

   Alexandra stierf aan de gevolgen van een hartaanval. Ze werd bijgezet naast haar man in St. George’s Chapel in Windsor.

   Titels
   - Hare Hoogheid Prinses Alexandra van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1844 – 1853)
   - Hare Hoogheid Prinses Alexandra van Denemarken (1853 - 1858)
   - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexandra van Denemarken (1858) - 1863)
   - Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Wales (1863 - 1901)
   - Hare Majesteit de Koningin (1901 - 1910)
   - Hare Majesteit Koningin Alexandra, de Koningin-moeder (1910 - 1925)
  Persoon-ID I9894  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 20 jun 2019 

  Vader Christian van Denemarken,   geb. 8 apr 1818, Schleswig, SH, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 jan 1906, Kopenhagen, DNK Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 87 jaar) 
  Moeder prinses Louise Wilhelmine Friederike Caroline Auguste Julie von Hessen-Kassel,   geb. 7 sep 1817, Kassel, DEU Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 29 sep 1898  (Leeftijd 81 jaar) 
  Gezins-ID F3870  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Albert Edward van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland,   geb. 9 nov 1841, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 6 mei 1910, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 68 jaar) 
  Getrouwd 10 mrt 1863  Windsor, BS, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. hertog Albert Victor Christian Edward of Clarence and Avondale,   geb. 8 jan 1864, Windsor Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 14 jan 1892, Sandringham, NF, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 28 jaar)
   2. George Frederick Ernest Albert van het Verenigd Koninkrijk,   geb. 3 jun 1865, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 20 jan 1936, Norfolk, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 70 jaar)
   3. prinses Louise Victoria Alexandra Dagmar van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland,   geb. 20 feb 1867, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 4 jan 1931, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 63 jaar)
   4. Victoria Alexandra Olga Mary van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland,   geb. 6 jul 1868, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 dec 1935, Buckinghamshire, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 67 jaar)
   5. Maud Charlotte Mary Victoria of Wales,   geb. 26 nov 1869, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 20 nov 1938, Londen, GBR Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 68 jaar)
   6. Alexander John Karel Albert van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland,   geb. 6 apr 1871,   ovl. 7 apr 1871  (Leeftijd 0 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F3917  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Alexandra,_the_Princess_of_Wales.jpg
  Alexandra,_the_Princess_of_Wales.jpg