Welkom op Huis Brederode

Nakomelingen van Dirk Droossaard, 1e heer van Brederode

Jean Benoît Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d'Aviano van Luxemburg

Mannelijk 1921 - 2019  (98 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Jean Benoît Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d'Aviano van Luxemburg 
  Geboren 5 jan 1921  Colmar-Berg, LU, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 23 apr 2019  Luxemburg Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Jean, in het Nederlands taalgebied vaak aangeduid als Jan van Luxemburg, was van 1964 tot 2000 groothertog van Luxemburg.

   Bij de Duitse inval in 1940 verliet hij het land met zijn ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Quebec en in oktober 1942 nam hij dienst bij het geallieerde leger, als officier bij de Irish Guards. In die hoedanigheid maakte hij begin september 1944 de bevrijding van Brussel mee en overschreed hij enkele dagen later de Luxemburgse grens te Rodange. Hij kreeg verschillende militaire onderscheidingen en eretekens.

   Alhoewel atypisch voor de Nassaus kreeg hij de naam Jan (Jean) bij zijn geboorte. Zijn moeder deed dit als uitdrukking van de goede relaties die zij als groothertogin wilde opbouwen met Frankrijk in de voor Luxemburg woelige periode na de Eerste Wereldoorlog. Hij is daarom vernoemd naar graaf Jan de Blinde. Deze Luxemburgse graaf (en koning van Bohemen) zwoer een eed van trouw aan de Franse koning en is deze doorheen zijn ganse leven trouw nagekomen.

   Van 1951 tot 4 mei 1961 was de prins lid van de Raad van State, daarna gedurende drie jaar 'luitenant-vertegenwoordiger', dat wil zeggen regent, van het groothertogdom, tot hij op 12 november 1964 officieel zijn moeder opvolgde als groothertog van Luxemburg.

   Op 7 oktober 2000 deed Jan troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Hendrik.

   Jan overleed op 98-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed ten gevolge van een longontsteking in een ziekenhuis in de stad Luxemburg
  Persoon-ID I9964  Huis Brederode
  Laatst gewijzigd op 5 jun 2019 

  Vader prins Felix Marie Vincent de Bourbon-Parma,   geb. 28 sep 1893, Schwarzau am Steinfeld, NI, AUT Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 8 apr 1970, Luxemburg, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 76 jaar) 
  Moeder Charlotte Adelgonde Elisabeth Maria Wilhelmina von Luxemburg,   geb. 23 jan 1896, Colmar-Berg, LU, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 9 jul 1985, Fischbach, LU, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 89 jaar) 
  Getrouwd 6 nov 1919  Luxemburg, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F4135  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Josephine Charlotte Stephanie Ingeborg Elisabeth Maria-Josepha Margaretha Astrid van België,   geb. 11 okt 1927, Brussel, BEL Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 10 jan 2005, Fischbach, LU, LUX Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 77 jaar) 
  Kinderen 
   1. Marie Astrid Lilian Charlotte Leopoldine Wilhelmine Ingeborg Antoinette Elisabeth Anna Alberta van Luxemburg
   2. Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume van Luxemburg
   3. Jean Felix Marie Guillaume van Luxemburg
   4. Margaretha Antonia Marie Félicité van Luxemburg
   5. Guillaume Marie Louis Christian van Luxemburg
  Laatst gewijzigd op 24 aug 2019 
  Gezins-ID F3893  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  GD_Jean_1967.jpg
  GD_Jean_1967.jpg